dimecres, 25 de març del 2020

PROGRAMA LECTURA

Després de llegir aquesta lectura, clicau damunt aquest enllaç "Els arbres" per poder fer les preguntes de comprensió lectora. Gràcies!

ELS ARBRES

Les plantes primitives eren tan xicotetes que n’haurien calgut dotzenes per tapar l’extrem d’una agulla de cap. Aquestes cèl·lules tan menudes vivien als oceans de l’antiga Terra, i l’única cosa que permet classifi-car-les com a plantes és que necessitaven la llum del sol per a créixer. A partir d’aquests començaments tan humils, el regne de les plantes ha evolucionat fins a ser com el coneixem avui.

Moltes plantes van quedar-se a l’aigua, però d’altres van colonitzar la Terra. Per aconseguir-ho els calia alguna cosa que les ajudara a suportar el propi pes i d’aquesta manera algunes plantes van anar desenvolupant un material anomenat lignina, que els va fer les tiges resistents i llenyoses i els va permetre créixer.

Com que totes les plantes necessiten llum, les més altes van reeixir i en canvi les menudes no, ja que havien de sobreviure a l’ombra de les grans. Després van aparéixer les plantes amb un sol tronc gran: van ser els primers arbres. Els arbres grans, com les sequoies gegants de Califòrnia, poden pesar més de sis mil tones, cosa que fa que siguen la matèria viva més pesada que haja existit mai a la Terra. El tronc de la majoria dels arbres adults augmenta aproximadament dos centímetres i mig cada any.

En climes temperats, el creixement sol produir-se només a la primavera i a l’estiu. El càmbium creix cap a fora i les noves cèl·lules que genera formen anelles visibles, una cada any. Si es compten aquestes anelles, es pot determinar l’edat de l’ar-bre.

(Adaptat de L’arbre. David Burnie.)
 
VOCABULARI:
 Cèl·lula: unitat microscòpica de la qual estan formats els éssers vius.
Lignina: substància aromàtica natural que forma part de la paret de moles cèl·lules vegetals a les quals dóna duresa i resistència.
Càmbium: teixit que permet el creixement de les tiges i les arrels dels vegetals que en tenen
 Resultat d'imatges per a "sequoia"


5 comentaris: